.

.

divendres, 31 de gener del 2014

64 paraules: un reconeixement i moltes gràcies.

En un gran esdeveniment sempre la conferència inicial vol marcar les línies en què aquest es mourà. En el cas de BETT 2014 no fou una excepció i amb el títol BIG IDEAS el Sr. Xavier Prats va contextualitzar l'educació actual i futura en relació amb les avanços tecnològics i la importància d'aquesta a nivell europeu.
En acabar vàrem tenir l'oportunitat de parlar-hi l'estona suficient per donar-li la tarja de presentació i quedar d'acord en enviar-li un correu detallat amb la nostra experiència. Enviat el correu, el senyor Xavier Prats no només es va prendre la molèstia de llegir alguns dels articles d'aquest blog sinó que a més ens ha fet arribar aquest comentari, que sense cap mena de dubte, és ja per si sol un premi i un reconeixement per l'aposta personal de dos professors i el recolzament de la comunitat educativa del nostre centre. Un pas més en la difusió de l'aulABP i esperem que poc a poc aquesta nova forma de veure l'aprenentatge es vagi estenent per arreu.

"L'aulAPB és una aventura extraordinàriament important, no tant perquè hagueu trobat el secret de l'ensenyament (ningú en té el secret...), sinó perquè és un exemple del que Europa més necessita avui: professors brillants i motivats que, malgrat totes les dificultats, s'esforcen amb entusiasme per millorar la manera d'aprendre i ensenyar, en benefici no solament del seus estudiants sinó de les noves generacions".

Xavier Prats Monné
Deputy Director-General for Education and Culture
European Commission

dijous, 23 de gener del 2014

BETT 2014 avalua l'aulABP.

Quina seria l'aula perfecta o millor dit, quin seria el perfecte entorn d'aprenentatge? Amb aquesta idea en ment els dos professors responsables i principals usuaris de l'aulABP vàrem anar a BETT 2014, fira que es ve celebrant a Londres els darrers 30 anys. L'any passat vàrem anar-hi amb una aula construïda però sense conèixer-ne massa el resultats. No teníem encara cap experiència de com funcionaria ni com aconseguiríem treballar-hi amb l'alumnat per tal d'incidir positivament en el seu aprenentatge. Ara, encaràvem aquesta nova edició amb una aulABP que ha demostrat poder complir amb totes les expectatives i reptes plantejats en un principi. De totes maneres el camí a les ra, amb totes les expectatives i reptes plantejats en un principi. De totes maneres manca molt camí a recórrer fins què l'aulABP esdevingui un dels embrions del canvi metodològic en l'aprenentatge. Hem pogut parlar amb empreses que es dediquen al disseny i fabricació de mobiliari per a les aules i totes elles tenen clar que la mobilitat de l'alumnat i la convertibilitat de l'aula han de ser factors determinants en el disseny. Tothom té clar, al igual que nosaltres, que si l'alumnat està actiu dins l’aula, si participa, si es pot moure llavors els resultats milloren ja que la seva actitud també ho fa. Quan ens disposàvem a entrar al BET ARENA, auditori principal de l’exposició, ens va cridar l’atenció tot un seguit de "graffitis". D’entrada ens van fer somriure, desprès pensar i finalment reflexionar. Un escrit en un panel et reptava a deixar la teva frase, cita, dibuix o qualsevol altra aportació que sintetitzés segons tu l’educació actual i/o futura. Si la proposta era acceptada la feien pública en el mur. Nosaltres arribàvem amb la premissa molt clara de que l’activitat millora l’aprenentatge. Amb aquest punt de partida i aprofitant que estàvem a Londres vàrem "tunejar" una expressió molt d'actualitat resultant: KEEP ACTIVE & LEARN BETTER. 

La nostra sorpresa fou majúscula quan, en sortir de la ponència sobre entorns d’aprenentatge reals, la vàrem veure pintada entre aquelles reflexions que ens havien fet pensar una estona abans i on, cadascuna d’elles podria ser el punt de partida d’uns debats molt enriquidors en qualsevol claustre de professorat. Quin bon començament, ... i fins i tot algú hi feia fotografies! De totes maneres la nostra intenció era, i segueix sent, millorar, i per fer-ho cal estar al lloc adequat i aprendre dels qui en saben. Aquest cop, dins de l'auditori Steelcase, empresa líder en el sector del mobiliari funcional per a les aules van fer una presentació de com són els seus espais d'aprenentatge i quins són els ítems que cal tenir en compte en el moment de dissenyar o avaluar un entorn d'aprenentatge. Per ells l'entorn d'aprenentatge perfecte seria aquell que reunís de forma intrínseca aquestes quatre característiques:
• múltiples estils d'aprenentatge
• diferents configuracions d'aula
• fàcil i ràpida transició entre les configuracions d'aula 
• persistència de la informació

De manera més pautada proposaven un seguit d’ítems que portaven a assolir aquest objectiu. A partir dels punts que van enumerar nosaltres vàrem fer una autoavaluació de l'aulABP. Puntuant cada element sobre 10 el resultat ha estat el següent:
1. disseny perquè no hi hagi cap punt amb mala visibilitat (7/10) 
2. disseny per facilitar un intercanvi dinàmic d’informació (9/10) 
3. disseny per tutoratge personal (9/10) 
4. disseny on sigui fàcil crear temporalment el seu propi espai personal a l’alumnat (6/10) 
5. disseny fàcilment adaptable a diferents estils d'ensenyament i aprenentatge durant la mateixa classe (10/10) 
6. disseny per espais que diguin, "tu pots fer coses diferents aquí" (10/10
7. disseny per facilitar l'aprenentatge més enllà de la classe (no aplicable ja que es tracta d’espais comuns com ara passadissos, cafeteries, halls, etc) 

Total 51 punts sobre 60 possibles. Realment aquesta puntuació ens va deixar molt satisfets ja que els entorns dissenyats i creats per aquesta empresa no tenen com a factors limitadors dos que han marcat clarament l'aulABP des d'un principi i que són el pressupost i la superfície disponible. Sembla clar que la feina feta fins ara porta a l'aulABP a ser capdavantera en aquests tipus de moderns, actuals i novedosos entorns d’aprenentatge. I ara què? Doncs si tenim clar que l'alumnat aprèn més i millor treballant per projectes, ara hem de passar a una nova fase del projecte que ens ha de portar a una millor aulABP on els aspectes millorables es puguin solucionar. Si hem arribat fins aquí, segur que aviat podrem disposar de més aules com aquesta al nostre centre i esperem que també en altres centres. El futur de l’aprenentatge competencial anirà lligat a espais com aquests i nosaltres farem tot el possible perquè així sigui. Per acabar i resumir aquesta visita a BETT 2014 podríem dir que ens sentim satisfets, contents i amb moltes ganes de millorar i difondre la idea.