.

.

dijous, 7 de maig del 2015

Quina setmana!

La setmana actual ha estat un regal per tot el que envolta aquesta singular aulABP. Amb poc menys de dos anys, la visió de dos professors ha estat consolidada en uns events als quals no pensàvem poder accedir-hi mai. El passat dimarts ens van convidar a presentar la nostra aulABP a la Setmana per professionals de les Tecnologies de la Informació que la Universitat Politècnica de Catalunya, UPC Barcelonatech, organitzava per professional de tota Europa.
En arribar a la jornada ja ens vàrem adonar que no teníem el perfil de la majoria dels assistents. Una jornada per professionals IT que discutien sobre les SMARTCITIES dins del marc de les SMARTUNIVERCITY. Les ponències volien trobar col·laboracions entre diferents macrociutats per poder solucionar reptes comuns a partir del treball en equip i utilitzant les TIC. A més a més tothom tenia clar que calia cooperar i buscar sinergies per assolir objectius comuns i fer que la creativitat fos l'element que marqués la diferència. Per suposat que el termini de finalització d'aquests projectes es fixava a 10 anys vista. Fou llavors que tot ens quadrà i ja vàrem entendre per què se'ns havia convidat, a part de ser els guanyadors del concurs Mobile Learning Awards 2015. Nosaltres havíem preparat un núvol conceptual amb tot el que fem en la nostra aulABP i COM fem que l'alumnat aprengui. Com la jornada era en anglès el núvol també ho és. Senzillament estaven demanant a crits, que els futurs enginyers, directors generals, líders en general, tinguessin les habilitats que nosaltres potenciem en el nostre alumnat dins de l'aulABP. I un altre motiu és que els nostres alumnes, com el Guillem que ens va acompanyar, seran els que formaran part d'aquests equips, grups de treball, d'aquí a 10 anys.
La metodologia que es desprèn del núvol anterior ha estat adaptada pels Jesuïtes en el seu programa Horitzó 2020. I no només els Jesuïtes han vist en aquest model una sortida a les demandes educatives del segle XXI sinó que institucions com la Fundació Vedruna,  amb 35 centres educatius repartits per tota Catalunya, també hi veuen moltes possibilitats. Avui ens han convidat a presentar la nostra aula en una de les seves reunions periòdiques d'intercanvi d'experiències i per nosaltres ha estat un plaer que la institució educativa privada més gran de Catalunya ens fes un forat en la seva agenda per tal d'exposar la nostra experiència.
Trobar institucions que vulguin recórrer el mateix camí ho fa tot més fàcil, suma esforços i al final fa que la metodologia amb que el nostre alumnat, els nostres futurs ciutadans, aprengui sigui molt més apropiada al temps que ens ha tocat viure i gaudir.
En la fotogafia feta a UPC Barcelonatech es veuen els professors impulsors del projecte, Tere Viscasillas i Francesc Solans, juntament amb l'alumne Guillem Prats,

En resum una aposta que va fer l'Institut Josep Vallverdú i que ens posa al capdavant de les tendències educatives actuals.

dilluns, 4 de maig del 2015

A small/smart learning space.

During 4 days UPC organize the international event for IT Staff. Today the main topic was SMARTCITIES and all what is connected with it. Our school was invited to that event as winners of the last MLA'15. Since we have been there we didn't understand what for. After listening very interesting and motivating talks we realized that we were very useful there. They talk about projects in the next 10 years, working as a team, collaborate, share,.... , they are expecting from future university students the skills (soft skills) we are providing them in the aulABP. And on top of that in 10 years, our students will be in their working teams solving problems and transforming cities into SMARTcities. For us it has been a prize to take part in that event and a pleasure to see that the way started with our aulABP will be the way to prepare students for their smartFUTURE.

 
Once you enter in a classroom you can be active or passive. Of course teachers try to make students actives but sometimes the layout doesn't help at all. At the moment that you find the good combination between methodology, curricula and layout you can invite them to be active and to introduce them in a live learning experience.
What above mentioned is what we tried to explain in our video that was awarded as first prize in the Mobile Learning Awards 2015 organized by GSMA together with the Catalan Department of Education.
If you're a little bit curious and want to visualize the difference between an ordinary classroom and the aulABP just click in the presentation.
One tip: words are the same in both slides, then, where is the difference?



Here you can see the video where five students recorded their learning process