.

.

dimarts, 13 d’octubre del 2015

Dos cops de ma en una setmana

Que avui en dia l'escola ha de fer un canvi en la seva metodologia és un fet del tot assumit entre els experts i pedagogs de més reputació i influència a nivell global. Que avui en dia la societat demana una altra escola també. Que als centres educatius aquest canvi hi arriba no està tant clar, tot i l'esforç d'una gran part de la comunitat educativa que lluita per posar-hi el seu granet de sorra. 
Pe tots aquells que ja fa anys apostem per promoure un canvi en la nostra petita aula i en els nostres 60 minuts que dura la classe, com a mínim, en els darrers dies se'ns han donat dos cops de ma.
És del tot cert que val més que el Messi punxi la seva roda quan passi pel teu poble per augmentar la coneixença del mateix per part de tothom, que una gran campanya publicitària en revistes especialitzades, diaris, ... Això és el simplement el que ha passat la darrera setmana dos cops. El dimarts dia 6 el programa quèquicom va fer un magnífic reportatge anomenat "aprendre fent" on el treball per projectes i un enfocament diferent de l'ensenyament s'hi veu totalment detallat. De la mateixa ahir diumenge 11 el programa economia en colors, protagonitzat pels prestigiós economista Xavier Sala Martín va deixar clar que hem de canviar el que fem.
El millor del cas és que va ser molta la gent que el va veure i molts els que m'han fet arribar la felicitació per la tasca desenvolupada a l'aulABP. Especialment quan els Jesuïtes van mostrar el seu "contenidor d'aprenentatge" que no va més enllà de la nostra aulaABP. Aquest fet em fa pensar que realment la tasca realitzada de forma silenciosa per molt professorat en les seves hores i en les seves aules va quallant i els pares i mares s'adonen que realment estem en un procés de canvi i que nosaltres poden presumir de ser-hi.
La visualització d'aquest dos programes hauria de formar part de la praxi formativa del professorat en els claustres i seria molt bo que a partir d'ells féssim uns reflexió del que fem, el que volem fer i com ho volem fer. No hi ha altra forma de millorar que qüestionar-nos el que estem fent i quina millor manera de qüestionar-nos el que estem fent que amb uns programes que introdueixen, de forma molt planera, el problema a abordar.
De totes maneres no tot a la TV ens ajuda, sinó mireu el programa Merlí i, pel que fa referència al canvi i a les tecnologies només cal fixar-se en les aules per veure que no comparteixen, ni molt menys, el que explicava el Professor Sala Martín. Altres aspectes del programa, sense comentaris!