
La nostra sorpresa fou majúscula quan, en sortir de la ponència sobre entorns d’aprenentatge reals, la vàrem veure pintada entre aquelles reflexions que ens havien fet pensar una estona abans i on, cadascuna d’elles podria ser el punt de partida d’uns debats molt enriquidors en qualsevol claustre de professorat. Quin bon començament, ... i fins i tot algú hi feia fotografies!
De totes maneres la nostra intenció era, i segueix sent, millorar, i per fer-ho cal estar al lloc adequat i aprendre dels qui en saben. Aquest cop, dins de l'auditori Steelcase, empresa líder en el sector del mobiliari funcional per a les aules van fer una presentació de com són els seus espais d'aprenentatge i quins són els ítems que cal tenir en compte en el moment de dissenyar o avaluar un entorn d'aprenentatge.
Per ells l'entorn d'aprenentatge perfecte seria aquell que reunís de forma intrínseca aquestes quatre característiques:
• múltiples estils d'aprenentatge
• diferents configuracions d'aula
• fàcil i ràpida transició entre les configuracions d'aula
• persistència de la informació
De manera més pautada proposaven un seguit d’ítems que portaven a assolir aquest objectiu. A partir dels punts que van enumerar nosaltres vàrem fer una autoavaluació de l'aulABP. Puntuant cada element sobre 10 el resultat ha estat el següent:
1. disseny perquè no hi hagi cap punt amb mala visibilitat (7/10)
2. disseny per facilitar un intercanvi dinàmic d’informació (9/10)
3. disseny per tutoratge personal (9/10)
4. disseny on sigui fàcil crear temporalment el seu propi espai personal a l’alumnat (6/10)
5. disseny fàcilment adaptable a diferents estils d'ensenyament i aprenentatge durant la mateixa classe (10/10)
6. disseny per espais que diguin, "tu pots fer coses diferents aquí" (10/10)
7. disseny per facilitar l'aprenentatge més enllà de la classe (no aplicable ja que es tracta d’espais comuns com ara passadissos, cafeteries, halls, etc)
Total 51 punts sobre 60 possibles. Realment aquesta puntuació ens va deixar molt satisfets ja que els entorns dissenyats i creats per aquesta empresa no tenen com a factors limitadors dos que han marcat clarament l'aulABP des d'un principi i que són el pressupost i la superfície disponible. Sembla clar que la feina feta fins ara porta a l'aulABP a ser capdavantera en aquests tipus de moderns, actuals i novedosos entorns d’aprenentatge.
I ara què? Doncs si tenim clar que l'alumnat aprèn més i millor treballant per projectes, ara hem de passar a una nova fase del projecte que ens ha de portar a una millor aulABP on els aspectes millorables es puguin solucionar.
Si hem arribat fins aquí, segur que aviat podrem disposar de més aules com aquesta al nostre centre i esperem que també en altres centres. El futur de l’aprenentatge competencial anirà lligat a espais com aquests i nosaltres farem tot el possible perquè així sigui.
Per acabar i resumir aquesta visita a BETT 2014 podríem dir que ens sentim satisfets, contents i amb moltes ganes de millorar i difondre la idea.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada