.

.

dissabte, 7 de juny del 2025

Premi per a la Hackató ARQ-BIOclim als mSchools Student Awards 2025! 

Com a professor responsable de l'experiència, em fa una il·lusió immensa anunciar que el projecte Hackató ARQ-BIOclim ha estat reconegut amb un nou premi als mSchools Student Awards 2025, segurament el certàmen educatiu més rellevant del país.

L’acte de lliurament ha tingut lloc aquest dissabte al recinte de Fira de Barcelona, on l’alumnat ha defensat la proposta davant del jurat amb entusiasme, rigor i passió. Vull felicitar molt especialment l’Ona, la Carla, en Ferran, en Denis i en Guillem, que han representat el projecte i tot l’equip amb una gran maduresa, solvència i compromís.

Aquest reconeixement culmina una experiència educativa intensa i transformadora, viscuda durant 30 hores a Les Obagues, pedalant, convivint i dissenyant amb criteris bioclimàtics i valors que connecten amb la ciutadania democràtica i la consciència global.

Amb aquest, ja són sis els projectes impulsats des de l’aulABP que han arribat a la final dels mSchools. I sis vegades, sis reconeixements. Però, per sobre dels premis, hi ha la feina, el procés, i l’aprenentatge compartit.

Formar part d’aquesta història d’educació amb ànima i tecnologia amb sentit és, per mi, el premi més gran.

Gràcies a tothom que hi ha confiat. A l’alumnat, a les famílies, al departament de Tecnologia, i a totes les complicitats que ho han fet possible. 


Sisè premi que ens lliura el Sr. Hoffman. CEO del GSMA.




dimarts, 27 de maig del 2025

Finalistes mSchools awards 2025! Una Hackató amb ànima arriba ben lluny


No és fàcil arribar fins aquí. I no ho diem només pel fred de -3 °C, ni per la pedalada de bon matí, ni per les 30 hores intenses de convivència a Les Obagues. Arribar a la final dels mSchools Student Awards vol dir que una proposta educativa ha sabut combinar sentit, rigor, compromís i emoció. I això, en l’educació d’avui, és tot un repte.

Aquest 2025, el projecte Hackató ARQ-BIOclim ha estat seleccionat com a finalista en la categoria de ciutadania i consciència global dins del certamen mSchools. Un projecte que neix a l’aulABP, però que aviat surt al territori. Que connecta tecnologia i sostenibilitat. Que combina disseny digital amb valors com la democràcia, la consciència global, la convivència i el respecte per l’entorn.

I que, sobretot, situa l’alumnat de 1r i 2n de batxillerat en el centre. Com a creadors, com a pensadors crítics, com a ciutadans actius. Amb eines com Floorplanner3D, però també amb actitud, diàleg i mirada compartida.

Tot això no s’improvisa. S’hi arriba amb molta feina silenciosa, amb complicitat entre docents, famílies, institucions com l'ajuntament de les Borges Blanques i centres com el Camp d’Aprenentatge de Juneda o la lleteria, que han fet possible que aquest aprenentatge fos viscut i real. 

Si tens 20 segons mira aquest vídeo


(Selecciona: Hackató ARQ-BIOclim: Tecnologia amb sentit; aprendre des del lloc, creant en digital)

Gràcies a tothom que hi ha confiat. Aquest és el sisè cop que un projecte impulsat des de l’aulABP de l’Institut Josep Vallverdú arriba a la final dels mSchools, però cada vegada és especial. Perquè cada vegada el protagonisme és nou, real i compartit. Hi arriba l’alumnat, i són ells i elles qui ho fan possible. Nosaltres només acompanyem.

Seguim creant. Seguim caminant. Seguim educant.

Amb valors. Amb territori. Amb sentit.

diumenge, 19 de gener del 2025

HACKATÓ d'arquitectura bioclimàtica

El dilluns dia 13 de gener, amb unes temperatures de -4ºC els 21 alumnes agafaven les bicicletes per anar de l'Institut de Borges cap a les Obagues de Juneda. 7.1 km de fred, molt fred que van deixar-los a les portes d'una proposta educativa molt diferent del que fan cada dia dins de les aules ordinàries. Es tractava d'una Hackató d'arquitectura bioclimàtica. 
Quan actualment els mitjans només es fan ressò de què les matèries de batxillerat s'han d'agrupar, desagrupar, ampliar o reduir, l'alumnat en general, i el de batxillerat en particular, necessita una formació que va molt més enllà del que són les proves PAU (selectivitat) i els temaris oficials. Durant el dos dies l'alumnat ha anat amb bicicleta des de l'INS fins a les Obagues, ha conviscut 30 hores junts, ha resolt un problema real contextualitzat en un lloc concret i per una funció concreta utilitzant eines digitals, ha menjat productes cuinats "a casa", i ha gaudit d'un entorn natural d'aprenentagte fora de les aules i ho ha fet de forma col·laborativa i internivells
Cert que el contingut treballat: elements de l'arquitectura bioclimàtica, només ocupa una pàgina dins del seu llibre de text i, és molt possible, que no surti a les PAU. De totes maneres des de l'aulABP del departament de tecnologia de l'INS Josep Vallverdú estem segurs que aquesta experiència omplirà moltes pàgines del seu llibre d'aprenentatge vivencial que hauran experimentat durant la seva etapa educativa obligatòria i post-obligatòria.
L'activitat ha estat preparada al detall: horari, rúbriques d'autoavaluació i d'avaluació final del projecte i premis. Els recursos necessaris per aconseguir uns bons resultats estan en aquest programa. Si us poseu en contacte amb el Camp d'Aprenentatge de Juneda i les Obagues, segur que podreu gaudir de la mateixa activitat vosaltres mateixos.



Explicació de l'experiència per part de l'alumnat


Si heu mirat el vídeo haureu vist que és per això que val la pena invertir dos dies amb TOT l'alumnat de 1r i 2n de batxillerat fent aquesta experiència i agrair a les seves famílies, i les institucions que hi col·laboren, la possibilitat de fer aquesta hackató. Agraïment que es fa extensiu a l'ajuntament de les Borges Blanques, que un cop més recolza una iniciativa que surt de l'aulABP.

Resultats fets per l'alumnat participant:
*Es molt possible que en el moment que vulguis accedir a les maquetes amb el Floorplanner3D no estiguin disponibles. L'enllaç que dona el programa per compartir de forma gratuïta dura 14 dies. L'alumnat va compartir els dissenys el dia 28 d'abril. Si això passa pots veure un recull de vídeos de les captures de pantalla que es van fer per poder mostrar il·limitadament en el temps els seus dissenys.

Grup 1


Grup 2


Grup 3

 

Grup 4


Recull dels dissenys fets amb el Floorplanner3D per tots els grups